Структура рачунара

Вријеме читања: 5 минута

Рачунар, у основном облику, обухвата рачунарске компоненте:

  • матичну плочу,
  • микропроцесор,
  • РАМ меморију,
  • хард диск,
  • напајање и
  • кућиште

Десктоп рачунари, All in one рачунари, лаптоп и мобилни телефони, иако имају различите облике, предности и недостатке, састоје се од истих компоненти.

Матична плоча

Матична плоча повезује све рачунарске компоненте и периферне уређаје (монитор, миш, тастатуру…) у једну функционалну цјелину.

Састоји се од разних електронских елемената, портова, конектора, слотова, БИОС интегрисаног кола, подножја за микропроцесор итд.

Микропроцесор

Микропроцесор је мозак рачунара јер обавља све наредбе које му се задају. Налази се на матичној плочи а на њега се поставља вентилатор са хладњаком (кулер) због загријавања током рада. Познати произвођачи су Интел и АМД.

Меморије

У рачунару постоје привремене и сталне меморије. Привремене чувају податке само док је рачунар укључен. То су РАМ меморија (ставља се у слот на матичну плочу), регистри и кеш меморија (налазе се у микропроцесору).

Сталне меморије чувају податке и након искључења рачунара. То су РОМ меморија, флеш меморија, хард дискови (механички и SSD), оптички медији (CD/DVD…)

Напајање

Напајање обезбјеђује потребни ел. напон за рад свих рачунарских компоненти. Најчешће се ради о прекидачком напајању који напон градске мреже претвара у мање напоне: 3.3V, 5V и 12V.

1 thought on “Структура рачунара”

  1. Повратни пинг: Дигитална електроника -

Затворено за коментаре.